Wednesday, 8 January 2014

Tips macam mana nak jadi Cover Page ( Dedicated to Affa & Amzari)




Bestkan jadi cover page (CP)? Nanti muka terpampang kat kedai majalah bersebelahan Nora Danish tak pun Aaron Aziz. Tapi kenapa aku tak jadi-jadi cover page? ikan kecik kah? atau aku tak hensem? Ok lah aku bagi tips sikit macam mana nak jadi cover page. Abaikan politik. Duit ikat getah cuma back up je.

1. Tips paling penting ialah. PERGI PANCING! Duduk depan TV atau main COC sahaja sampai majalah tutup pun tak kesampaian hajat kamu tu yoep. Rancang trip yang ada potensi menarik ikan yang rare atau super-rare. Ingat tu ..  tempat yang ada POTENSI. Tak semestinya Sebarau 5kg atau Tapah besar lori, ikan kecil juga ada potensi. Sebelum trip lagi dah pikir.. ada peluang ke tak? Tapi ada kalanya trip yang tak biasa-biasa aje pun masih berpeluang menjadi hiasan muka depan. Nasib-nasiblah.

2. Pasti kan cukup bersedia untuk trip tersebut. Pasal barang pancing korang mesti dah pandai. Kamera jangan lupa. Memory card mencukupi. Bawak flash extra kalau betul-betul serius pasal fotografi. 

3. Jangan lupa mandi sebelum pergi mancing. Aku lain.. tak mandi pun muka macam mandi. orang beriman kan.. Pakai pakaian yang molek-molek sikit. Ramai orang nak tengok kau nanti. Pilihan warna pakaian juga penting. Dalam kes-kes tertentu sahaja pakaian ni diabaikan. Contohnya ikan best gila! tapi baju plain sahaja warna putih.. alasannya baju abis kotor dah bang! Kalu pergi laut warna yang fancy-fancy juga nampak menarik. Jangan lupa seluar. Seluar uniqlo lagi murah dari seluar diadora. Banyak pulak kaler-kaler k-pop pujaan gadis. Kalau boleh pakai kasut atau sandal yang senonoh sikit. Jangan la selipar jepun, nanti jepun cakap selekehnya mamat Malaysia ni pakai selipar jamban!
CAp.. 
Cap jangan lupa. cap bukan sahaja dapat menghalang dari kepala anda terbakar malah ia dapat cover rambut-rambut yang kurang. Kalau nak lagi spesifik cari cap yang agak trendy. Takpe nanti aku review cap new era lepas ni. Andai kata memang tak suka pakai cap dan kepala kebal dari sinaran UV. Pastikan rambut bersikat kemas. Ko pernah tengok Hantu kak limah jadi cover page? tak pernah kan?

4. Kalau nasib sangat baik semasa trip memancing tersebut dan berjaya menaikkan ikan yang bakal dijadikan cover page lain cuba rilek sikit. Biasanya bila naik ikan monster-monster tangan mula gigil. Tangan yang memancing gigil tak pe lagi. Yang tak dapat ikan pun menjangkit sekali. Yang tukang ambil gambar pun ambil sambil lewa.. klik klik klik.. ok dahh... aku nak pancing. 
Bila keadaan macam ni pemancing kena rilek. Bila pemancing rilek.. yang tukang ambil gambar pun turut sama rilek. Ikan banyak lagi beb.. lewat 5 minit pancing tak merubah apa apa pun. 
Tengok mana duduknya matahari. Pergi berjemur sikit pun tak pe.. Jangan nak duduk bawah bumbung bot pulak (kalau ada). Muka biar mengadap matahari. Boleh nampak putih habaq angg.
Kalau pernah gi kelas fotografi, aperture kasi kecik agar background nampak lebih jelas. Untuk gambar bukan CP mungkin boleh bagi aperture  besar untuk effek gambar pengantin sikit.. tu tak pe.  
Tak perlu gambar nak jelir-jelir lidah macam nampak Luna Maya lalu depan rumah... tak perlu nak Japan sangat sampai mengangga nampak anak tekak... rilek-rilek.. senyum manis ala-ala bangla pun ok da..
Yang tukang ambik gambar ni penting.. sebab tu dia yang dpat duit... kreatif sikit..cari angle yang lain dari yang lain... sampai bila CP nak sama je gaya nya..  fikir di luar kotak ... macam bagus la ko tom. hahaha

5. OK bila gambar dah ambik cek dulu sebelum lepaskan ikan tu semula (ke air atau pun tong). Pastikan gambar sharp. no vibrate-vibrate effect. Kalau yang ambil gambar tu bijak, dia akan fokus ke mata ikan, bukan pulau kat belakang sanunn. Bayangkan gambar tu nanti keluar majalah macam mana, pastikan ada ruang untuk letak logo majalah kat atas sana. Kalau tak puas hati dengan gambar, paksa kawan ambik lagi gambar tu.. kot dia malas cakap nanti balik aku belanja makan. Dah puas hati baru lepaskan ikan. simpan kamera.. ok cari ikan lain.

ok bye!
   
Contoh contoh cover page..




1 comment: